Voor vrijwilligers

Je kunt je inschrijven als vrijwilliger op http://inschrijven.vakantiespelen.nl

Je kunt je inschrijven voor:

 • Tent (vanaf 16 jaar): je begeleidt de hele week een groep kinderen in de leeftijd van 4 t/m 8 jaar
 • Huttenbouw (vanaf 18 jaar): je begeleidt de hele week een groep kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar
 • Crew (vanaf 18 jaar): je begeleidt de hele week een groep tieners in de leeftijd van 12 t/m 14 jaar
 • Hulpbrigade (vanaf 15 jaar): je begeleidt spellen, deel je drinken uit en steek je de handen uit de mouwen voor verschillende andere taken
 • Verkeersregelaars (vanaf 18 jaar): tijdens het brengen en halen zorg je ervoor dat iedereen veilig kan oversteken. Maar ook tussendoor als de kinderen naar het zwembad of spellencircuit gaan zorg je voor een veilige situatie
 • Nachtwacht (vanaf 21 jaar): jij zorgt ervoor dat ‘s avonds en ‘s nachts alles goed verloopt en het terrein veilig is
 • Fotofilmteam (vanaf 16 jaar): je legt alles wat er gebeurd vast op foto en film. Foto’s publiceer je op Facebook en je maakt een film voor tijdens de reuniëavond voor vrijwilligers
 • Buschauffeur (vanaf 18 jaar): op donderdagavond en nacht breng en haal je groepen kinderen naar de dropping
 • Droppingpost (vanaf 18 jaar): verkleed als een thema figuur beleven de kinderen een fanatische avond dankzij jou
 • Snip & Snap (vanaf 21 jaar): je verzorgt de koffie en thee voor alle vrijwilligers en het ontbijt en lunch voor de werkgroep
 • Techniek (vanaf 16 jaar): licht, geluid, stroom, alles wat met techniek te maken heeft bouw je op en houd je draaiend tijdens het hele evenement

Vrijwilliger zijn bij de Vakantiespelen, wat houdt dat nu precies in en wat wordt er van je verwacht?

De Vakantiespelen zou niet kunnen bestaan zonder alle vrijwilligers die zich jaarlijks weer massaal aanmelden. De Werkgroep doet er alles aan om er ook voor de vrijwilligers een toffe week van te maken, maar vrijwilliger zijn bij een evenement waar zoveel kinderen bij betrokken zijn brengt bepaalde verantwoordelijkheden met zich mee. Heb jij je opgegeven als vrijwilliger of denk je eraan om dit volgend jaar te doen? Dan is de volgende informatie belangrijk:

Samen! De organisatie van de Vakantiespelen bestaat uit een groep jonge vrijwilligers die zich het hele jaar inzet om dit geweldige evenement mogelijk te maken. Tijdens de Vakantiespelen zullen ze er alles aan doen om er voor de kinderen en vrijwilligers een toffe week van te maken. Daarvoor hebben ze echter de steun en input van alle vrijwilligers voor nodig, we maken het evenement samen tot een groot succes. Heb je tijdens de Vakantiespelen ideeën of suggesties? Aarzel dan niet om deze te delen met de Werkgroep, daar staan we absoluut voor open.

De Werkgroep: Tijdens de Vakantiespelen zal de Werkgroep de vrijwilligers begeleiden. De Werkgroep is duidelijk herkenbaar aan truien en polo’s waarop “Werkgroep” staat. Om alles op rolletjes te laten lopen is het belangrijk dat iedereen de programma’s in de groepsmap volgt en de aanwijzingen van de Werkgroepsleden ter harte neemt.

’s Nachts wordt het terrein bewaakt door de nachtwacht. We vertrouwen erop dat ook hun aanwijzingen worden opgevolgd door onze vrijwilligers.

VOG: Ben je 18 jaar of ouder? Dan zal je een verklaring van goed gedrag (VOG) moeten overhandigen voordat je kunt deelnemen als vrijwilliger. De Vakantiespelen voorziet in de aanvraag, deze hoef je enkel te bevestigen. Je hoeft hier dus niet voor te betalen. Na je inschrijving ontvang je een e-mail met extra uitleg. Je inschrijving is dus pas definitief zodra de VOG bij ons binnen is.

Lees meer informatie over VOG.

Hulpbrigade: Ben je 15 jaar oud? Dan kun je aan de slag als Hulpbrigadier! Als Hulpbrigade ondersteun je de Werkgroep tijdens de Vakantiespelen. Dat betekent dat je helpt bij het begeleiden van spellen, je bouwt de spellen op en af, je deelt drinken uit aan de kinderen en steekt je handen uit de mouwen waar en wanneer dat nodig is, zoals bijvoorbeeld bij het opruimen van het veld.

Groepsleiding Tent, Huttenbouw of Crew: Lijkt het je leuk om een groep kinderen te begeleiden? Dan kun je vanaf je 16e aan de slag als Tentleiding en vanaf je 18e als Huttenbouw- of Crewvrijwilliger!

De hele week ben je samen met andere vrijwilligers verantwoordelijk voor een groep kinderen. De Tentkinderen zijn 4 t/m 8 jaar oud, de kinderen die deelnemen aan het Huttenbouwprogramma zijn 8 t/m 12 jaar oud. Kinderen van 13 en 14 jaar nemen deel aan het toffe programma van de Crew. Je zorgt ervoor dat de kinderen een leuke en vooral veilige week beleven en zorgt voor de goede uitvoering van het programma.

Overige commissies: Er zijn ook vrijwilligers actief als fotograaf, cameraman- of vrouw, cateraar, nachtwacht en verkeersregelaar. Interesse om hierbij te helpen? Neem dan contact op met de werkgroep!

Voorbeeldfunctie: Als vrijwilliger heb je een voorbeeldfunctie, zowel naar de kinderen & de ouders/verzorgers als naar de andere vrijwilligers. Het is natuurlijk erg gezellig om samen met vrienden een groep kinderen te leiden of als spelbegeleider aan de slag te gaan, maar het belang van de kinderen staat altijd voorop. Enkele aandachtspunten:

 • Je bent iedere dag op tijd aanwezig op het veld en vertrekt pas weer na de nabespreking;
 • Je volgt aanwijzingen van de organisatie op;
 • Roken mag alleen bij de keet, het is verboden om te roken in de buurt van de kinderen;
 • Je bent van harte welkom bij het kampvuur ’s avonds, maar er wordt van je verwacht dat je de volgende ochtend weer fris en fit de kinderen ontvangt;
 • Om ervoor te zorgen dat alle kinderen, ouders/verzorgers en vrijwilligers veilig de drukke weg over kunnen steken zijn er de hele week verkeersregelaars actief. We verwachten dat hun aanwijzingen worden opgevolgd, zij bepalen waar en wanneer je over mag steken;
 • Je doet natuurlijk mee als vrijwilliger omdat het je leuk vindt om de kinderen te begeleiden. Om dit evenement tot een succes te maken is het belangrijk dat je de hele dag actief bezig bent met de kinderen: wees vrolijk, dans met de kinderen, speel mee met de spelletjes, help ze met het bouwen van de hut of laat ze schrikken tijdens de dropping.

Op- en afbouwen: Je kunt je vast voorstellen dat het enorm veel werk is om een evenement als de Vakantiespelen op- en af te bouwen. Dat kunnen we natuurlijk niet alleen! Daarom wordt er van onze vrijwilligers verwacht dat ze aanwezig zijn tijdens opbouw- (12 augustus) of afbouwzaterdag (19 augustus). Beiden mag natuurlijk ook!

Tot slot: Als vrijwilliger bij de Vakantiespelen is het belangrijk dat je flexibel bent. Natuurlijk geef jij je op als groepsleiding of hulpbrigadier, maar soms is het ook nodig om op een ander vlak te helpen. Bijvoorbeeld bij het opruimen van het veld, het begeleiden van een spel of invulling te geven aan een droppingpost. Dat maakt deelnemen als vrijwilliger enorm veelzijdig en daarmee extra leuk!

Huisregels:

 1. We gaan er vanuit dat aanwijzingen van de werkgroep en nachtwacht worden opgevolgd. Heb je vragen, ideeën of suggesties? Aarzel dan niet om deze te delen met de werkgroep!
 2. Alcoholhoudende drank wordt niet verstrekt aan vrijwilligers jonger dan 18 jaar (neem je ID mee!) en pas na afloop van het evenement. Indien je jonger bent dan 18 jaar mag alcoholhoudende drank ook niet worden genuttigd.
 3. De verkoop van alcoholhoudende drank kan op grond van wangedrag en / of dronkenschap worden geweigerd.
 4. Volg de aanwijzingen van de verkeersregelaars op voor je eigen veiligheid.
 5. De Vakantiespelen maakt dankbaar gebruik van alle materiele steun van sponsoren om het evenement mogelijk te maken. Het is van groot belang dat we voorzichtig en zorgvuldig omgaan met alle zaken die op het evenemententerrein aanwezig zijn.
 6. Het is verboden drugs in je bezit te hebben, te gebruiken of te verhandelen tijdens het evenement.
 7. Tijdens de Vakantiespelen zijn er zo’n 300 vrijwilligers actief om ruim 800 kinderen te begeleiden. Om ervoor te zorgen dat een ieder zich veilig voelt en een leuke week heeft spreken we het volgende met elkaar af: er wordt geen enkele vorm van geweld gebruikt, we gaan respectvol met elkaar om, er wordt geen provocerend gedrag getolereerd en we discrimineren elkaar op geen enkele grond.
 8. Je kunt je vast voorstellen dat een evenement als de Vakantiespelen nogal wat geluidsoverlast veroorzaakt. Het is belangrijk dat we de buurt zo min mogelijk tot last zijn. Daarom zijn er duidelijke afspraken gemaakt over het geluidsniveau. Vanaf 15 uur mag er achtergrondmuziek worden gedraaid, maar het niveau dat op de installatie wordt aangegeven mag niet worden overschreden. Om 18 uur dient alle geluid- en stem versterkende apparatuur uitgeschakeld te zijn.
 9. Het is gebruikelijk om ’s avonds met andere vrijwilligers na te kletsen bij het kampvuur. Houd hierbij ook rekening met de buurt: zorg ervoor dat je bij aankomst en vertrek geen overlast veroorzaakt. Helaas zijn we ook ’s avonds afhankelijk van het weer. Als het weer ons niet goed gezind is zullen we als organisatie de nodige maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat het mogelijk is om bij elkaar te komen. We zullen bijvoorbeeld extra partytenten verzorgen en er alles aan doen om het terrein ook rondom het kampvuur begaanbaar te houden. Het is helaas niet mogelijk om ’s avonds gebruik te maken van de tent. Dat veroorzaakt teveel geluidsoverlast en gaat in tegen de afspraken die gemaakt zijn met Wijkteam Noord en de gemeente. We rekenen op jullie begrip en vertrouwen erop dat jullie er ook bij slecht weer een leuke avond van maken.